Imam macka starog 10 godina. Prije mejsec dana ustanovlje mu je dijabetes.Za sada nije na inzulinu vec na posebnoj hrani koju kupujemo u veterinarskoj apoteci.Zanima me koliko obroka dnevno moze dobiti ili ga mogu hraniti koiko on trazi, sto je vrlo cesto.Secer je malo pao ali ne dovoljno, a macak je vec mjesec dana na istoj kilazi.
ODGOVOR:
Pri mačkah je diabetes večinoma tipa 2, oziroma od inzulina neodvisni. Pogosto je prehodne narave, vendar je potrebno hranjenje z dieto (lahko je več manjših obrokov, počasi naj shujša na normalno telesno težo). Če je raven glukoze visoka, je potrebno istočasno zdraviti z inzulinom, saj je izločanje inzulina v času diagnoze večinoma zelo nizko. Glukoza je toksična in zavira izločanje inzulina. Ta supresija izločanja inzulina je lahko reverzibilna, sčasoma pa postane ireverzibilna (po nekaj tednih perzistentne hiperglikemije pride do izgube celic, ki izločajo inzulin). Lep pozdrav. Maja Brložnik
Po nasvetu bližnjega veterinarja se na vas obračam z naslednjim vprašanjem. Že eno leto imamo kopensko želvico, kupljeno v trgovini z dokumentacijo. Skrbi nas, ker se ji je zmehčal oklep. Vem, da gre za pomanjkanje kalcija, zato smo takoj začeli briketkom dodajati tudi le tega. Ali obstaja karkoli, da bi z vaše strani pomagali, k hitrejšemu okrevanju naše želvice. Za hiter odgovor hvala. Smo iz Sevnice, če bi nam lahko pomagali prosim za klic oz. odgovor na to pošto.
ODGOVOR:
Ker ste že začeli dodajati kalcij k hrani, je sedaj še nujna namestitev UVB žarnice. UVB žarki so potrebni za nastanek vitamina D v koži, le ta pa za metabolizem kalcija v telesu. Zdravljenje mehkega oklepa pri želvici je dolgotrajen proces, predozeranje kalcija bi prej škodilo kot koristilo. Pogosto so v proces zajete tudi kosti oklepa, zaradi česar pride do nepravilne oblike oklepa, kar je težko popraviti in pogosto ostanejo te spremembe doživljenjske. Priporočam čimbolj raznovrstno prehrano, ureditev primerne vlage v terariju (glede na vrsto želve oz. glede na naravno okolje, od koder izhaja), UVB žarnico (10-12 ur/dan) in dodajanje kalcija. Barbara Pleteršek
Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike. Sprejmem
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.